Het gespreksonderwerp op de beurs de laatste weken is ongetwijfeld de olieprijs. Het zwarte goud donderde op 6 weken tijd van het hoogste niveau sinds eind 2014 naar het laagste niveau in 12 maanden. Een ongeziene daling waar veel beleggers van geschrokken zijn. Maar wat vooral opvalt, is de onderwaardering van energie-aandelen. Daar hoor of lees je nauwelijks iets over.

Energie-aandelen lopen al jaren achter op de evolutie van het zwarte goud. Sinds de olieprijs aan zijn definitieve wederopstanding begon in 2016, zijn energie-aandelen verder gedaald. De crash van 2016 heeft met andere woorden diepe wonden geslagen.

De olieprijs (zwarte lijn) staat nog steeds flink hoger dan energie-aandelen (blauwe lijn). Nochtans bleven ze vroeger altijd samen.

Dat betekent dat energie-aandelen kunnen verdubbelen zonder dat de olieprijs veel beweegt van het huidige niveau.

En energie-aandelen zijn niet alleen goedkoop ten opzichte van de olieprijs, maar ook ten opzichte van de rest van de markt.

Op onderstaande grafiek kan je zien dat de verhouding energie-aandelen binnen de S&P 500 rond hetzelfde niveau noteert als in de periode 2002 – 2004. En net als in die periode zet deze verhouding een dubbele bodem neer.

Tussen 2004 en 2008 verdrievoudigde deze ratio. M.a.w. energie-aandelen presteerden 3 keer béter dan de rest van de markt.

Dit kan de komende jaren opnieuw gebeuren, wanneer de rust terugkeert.

Insiders kopen massaal in de oliesector

Hoe je dit kan weten?

Omdat de insiders dat vertellen. 

De energiesector is een van de populairste sectoren bij insiders. Ze zien er dus heel veel ‘value’.

Insiders … dat zijn de managers, CEOs, bestuursleden, CFOs, … van bedrijven. Zij mogen onder bepaalde voorwaarden aandelen kopen van hun eigen bedrijf.

Legale insider trading! 

Een van de voorwaarden is, dat ze verplicht zijn om de aandelen minstens 12 maanden bij te houden. Wanneer insiders kopen, verwachten ze dus dat de beurskoers van hun bedrijf een jaar later hoger zal staan. En insiders kopen massaal … in de oliesector.

In september lag het totaal van de insider aankopen in de oliesector voor het eerst HOGER dan de insider verkopen.

Oktober was een non-event. Dat is de periode van de kwartaalresultaten waarin de activiteit traditioneel lager ligt.

Maar in november was het hek helemaal van de dam. Insiders zijn massaal aan het kopen geslagen terwijl ze amper verkopen.

De aankopen lagen zelfs 8,5 keer HOGER dan de verkopen.

Insiders die de sector (en hun eigen bedrijf) als geen ander kennen, kopen wanneer het bloed door de straten vloeit.

Nu dus!

Deze kenners geloven vandaag heel sterk dat de beurskoersen over 12 maanden (fors) hoger zullen staan.

Bron: Gratis Nieuwsbrief Inside Value (nieuwsbrief 1 & nieuwsbrief 2)

Foto Credit: iStock