Het Duitse Volkswagen wil een van de grote spelers worden op het gebied van elektrische voertuigen. Het leert daarbij uit de fouten die Tesla maakt. Tesla heeft namelijk vooral problemen met de schaalgrootte van zijn batterijen voor de Model 3. Volkswagen wil dit voorkomen en tekende recent een battery-deal van bijna €20 miljard.

Om zich te verzekeren van toekomstige batterijen voor zijn arsenaal aan elektrische voertuigen, sloot de Duitse autobouwer al enkele grote contracten af. Tegen eind 2022 zullen 16 fabrieken elektrische voertuigen produceren. En daar heeft Volkswagen veel batterijen voor nodig.

Tegen 2025 plant de Volkswagen groep 3 miljoen elektrische voertuigen te verkopen. Hiervoor sloot het overeenkomsten af met leveranciers als Samsung SDI, LG Chem en Contemporary Amperex Technology. Deze bedrijven staan in voor de levering van onderdelen om batterijen te produceren in Europa en China. Volkswagen betaalt hiervoor €20 miljard.

Volkswagen verwacht dat het binnenkort ook een overeenkomst voor Noord-Amerika kan vastleggen. In het totaal wil de Duitse groep voor €50 miljard contracten aangaan zodat ze zeker zijn van levering van noodzakelijke onderdelen om batterijen te produceren voor hun elektrische modellen.

€20 miljard of bijna $25 miljard is veel meer dan wat Tesla tot nu toe investeerde.

[OPGELET] Dit zijn de Grondstoffen van de Toekomst

1 nieuwe elektrische auto per maand

Voor 2018 verwacht Volkswagen nog 3 nieuwe elektrische modellen op de markt te brengen. Vanaf volgend jaar zal daar gemiddeld 1 model per maand bij komen. De Volkswagen Groep bestaat onder andere uit de merken Volkswagen, Seat, Audi, Porsche, Bentley, Skoda, …

Hoewel Volkswagen nu al miljardendeals op tafel legt voor zijn batterijen, zijn de problemen nog lang niet van de baan. Zo heeft het bedrijf problemen om voldoende Kobalt vast leggen. Kobalt is een zeer belangrijk onderdeel van de batterij, maar is ook zeldzaam.

Er zijn weinig betrouwbare bedrijven die kobaltprojecten bezitten. Ofwel is er een zeer groot geopolitiek risico, ofwel zitten de projecten in een veel te vroeg stadium zodat het nog 10-15 jaar kan duren vooraleer er effectief een mijn gebouwd wordt.

Bron: Bloomberg

Foto Credit: Volkswagen