De Verenigde Staten van Amerika doen er goed aan om de importtarieven op Chinese goederen te verhogen, dat beweert althans voormalig Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein. De Amerikanen ondervinden ongetwijfeld last van de handelsoorlog, maar op lange termijn zijn het toch de Chinezen die het meeste schade zullen oplopen. Blankfein noemt het een goed middel om te onderhandelen.

De spanningen tussen ’s werelds grootste economieën liepen vorige week op. Trump verhoogde de importtarieven van 10 naar 25 procent en China reageerde door evenzeer hun importtarieven te verhogen. De financiële markten zien het niet graag gebeuren, maar Lloyd Blankfein beweert dat het zo slecht nog niet is. Hij is van mening dat de USA uiteindelijk de winnaar zal zijn.

Tariffs might be an effective negotiating tool. Saying it hurts us misses the point. China relies more on trade and loses more.

Not a bad idea

Uit gegevens blijkt dat China meer afhankelijk is van buitenlandse handel dan de Verenigde Staten van Amerika. In dat opzicht zou China meer lijden onder verhoogde importtarieven dan de Amerikanen. Blankfein zei dat de binnenlandse handel een boost krijgt in dit geval, uiteraard niet voldoende om het verschil op te vangen, maar wel voldoende om als winnaar uit de strijd te komen.

Het is tevens ook een goed middel om druk te zetten op de tegenpartij. Trump probeert, door zijn harde aanpak, de Chinezen zwaar onder druk te zetten zodat ze uiteindelijk sneller geneigd zijn om akkoord te gaan met de voorwaarden en eisen van Amerika.

Terwijl de Verenigde Staten van Amerika een groot aantal eisen stelt aan China inzake het creëren van een eerlijkere bedrijfsomgeving, inclusief de bescherming van intellectueel eigendommen en technologieoverdracht, heeft Trump zijn pijlen voornamelijk gericht op het verminderen van het Amerikaanse handelstekort met China. De USA is de grootste handelspartner van China.

Bronnen: CNBC

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0