Centrale banken hebben de laatste jaren gezorgd voor een enorme monetaire expansie. De totale schuld in de wereld is hierdoor hard gestegen. Bijvoorbeeld de Amerikaanse overheidsschuld die 22 biljoen dollar bedraagt. Is de dollar daarom nog geloofwaardig?

William White stelt dat er langzaam aan zorgen beginnen te ontstaan over de geloofwaardigheid van de dollar. White is voormalig hoofdeconoom bij de Bank for International Settlements (BIS). Hij stelde:

Er zijn momenteel mompelende zorgen over de dollar als wereldmunt. Zo heeft de Verenigde Staten momenteel een hoog tekort in de top van de economische cyclus. Daarnaast gebruikt Trump de dollar als geopolitiek wapen. Dat vinden de Russen, Chinezen en Europeanen niks. Daarom zien we nu de beginselen van tegen reacties.

Het fundamentele probleem

Volgens White is er een fundamenteel probleem voor een stabiele wereldmunt. We hebben namelijk geen wereldwijd monetair systeem. Alle centrale banken opereren afzonderlijk met eigen regels. Hierdoor kunnen centrale banken doen wat zij willen en dat komt tot uiting in de explosie van balansen.

Er is volgens White wel een oplossing: wereldwijde regels, waaraan iedere centrale bank zich houdt.

We moeten bepaalde regels hebben die garanderen dat nationale centrale banken geen dingen kunnen doen die uiteindelijk schadelijk zijn voor henzelf en anderen. Kortom een systeem die garandeert dat centrale banken de balans niet opblazen.

Goudstandaard als oplossing

White geeft als voorbeeld de goudstandaard, waarvan hij zelf overigens geen fan is.

In de goudstandaard waren nationale munten gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid goud. De centrale bank van een land (of gebied) had vervolgens die hoeveelheid goud in zijn reserves. Hierdoor werd de waarde van geld gegarandeerd, maar het zorgde ook dat centrale banken zich aan bepaalde regels moesten houden.

Centrale banken onder een goudstandaard kunnen namelijk niet zomaar geld bijdrukken. Ze kunnen dan alleen extra geld in circulatie brengen, als ze daarvoor ook genoeg goudreserves achter de hand hebben.

Bron: Finanz und Wirtschaft

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>