De groei van de wereldeconomie staat onder druk. En dat is volgens economen voor een groot deel te danken aan het Amerikaanse handelsbeleid. Het protectionistische beleid van Trump heeft weten te leiden tot een handelsoorlog. En het is nog maar de vraag of er binnenkort een einde komt aan die handelsoorlog.

Tijdens de afgelopen dagen werd duidelijk dat Trump nog steeds op oorlogspad is. Volgens bronnen zou Trump volgende week al importtarieven kunnen gaan invoeren op Europese auto’s. Het zou volgens kenners gaan om een importheffing van 25%. Daarnaast dreigt Trump ook met het verhogen van importtarieven op Chinese goederen (ook naar 25%). De G20-top van dit weekend zal dus van cruciaal belang zijn voor de toekomstige groei van de wereldeconomie.

Heeft de rente op de Amerikaanse staatsobligatie een plafond bereikt?

De beleggers die zich de afgelopen tijd druk hebben gemaakt over de stijgende Amerikaanse obligatierentes, lijken nu opgelucht adem te kunnen halen. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie normaliter sterk correleert met de gecomprimeerde PMI-cijfers van de VS, Europa en Japan. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is te zien dat de PMI-cijfers een lagere rente voorspellen.

Overigens is het maar de vraag of dat daadwerkelijk goed nieuws is voor beleggers. Tijdens de voorgaande keren dat de rente een plafond wist te bereiken (2000 en 2008) werden we kort daarna geconfronteerd met een stevige recessie.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>