Bodem grondstofaandelen

JP Morgan vervoegt het rijtje met grote beleggers die hun slag willen slaan in de mijnbouwsector. JP Morgen laat in een nota deze week weten dat het durft inzetten op een bodem van de sector. De situatie is niet zo erg als ze lijkt en daarom zijn er nu koopjes te doen. De laatste weken stappen grote namen uit de beleggerswereld steeds vaker in de zwaar getroffen mijnbouwsector. Zo nam Carl Ichan een belang van 8% in Freeport McMoRan. Deze mijnbouwgroep sukkelt met een hoge schuldenlast, maar heeft ook enkele topmijnen onder beheer. Georges Soros nam dan weer een aanzienlijke participatie in Barrick Gold.

Grondstofaandelen kunnen nog weinig zakken

Volgens JP Morgan is er nog maar weinig neerwaarts risico voor de sector nadat het de kelk tot op de bodem heeft moeten ledigen. De zakenbank verwacht niet dat de grondstofprijzen nog veel verder zullen dalen de komende jaren. Dit maakt dat de waardering van de grondstofaandelen momenteel uitzonderlijk goedkoop is. In relatieve termen staat de grondstofsector terug op het niveau van 10 jaar geleden toen de Chinese super-cyclus nog moest beginnen. De groeivertraging in China zorgt voor veel kopzorgen, maar volgens JP Morgan zal de soep niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend. De industriesector trekt in China terug aan en de verkoop van vastgoed zit terug in de lift. Dit is voldoende voor de grondstofsector voor een gezonde vraag naar grondstoffen uit China.

De favoriete grondstofaandelen van JP Morgan

Veel bedrijven verlaagden hun kosten en hun kapitaaluitgaven fors de laatste jaren. Wanneer de grondstofprijzen stabiliseren of zelfs terug aantrekken, zorgt dit voor een hefboom op de marges en de winsten. Dit maakt dat niet alleen de huidige waardering goedkoop is maar ook de toekomstige waardering, althans bij de meeste bedrijven. Nadat de winsten dit jaar nog met 44% op jaarbasis daalden, verwacht JP Morgan dat de winsten volgend jaar opnieuw kunnen stijgen. Daarom dat het nu een goed moment is om toe te slaan. De Amerikaanse bank verwacht vooral veel van Norsk Hydro, Rio Tinto, Fresnilllo, Randgold en Thyssenkrupp. Het vermijdt liever grote grondstofaandelen als Glencore en Anglo American.

Blijft op de hoogte van het laatste nieuws uit de grondstofsector