Europese beursgenoteerde bedrijven hebben het op dit moment niet gemakkelijk. Uit de cijfers over het derde kwartaal blijkt dat het gemiddelde Europese aandeel geconfronteerd wordt met een winstdaling van 5% ten opzichte van een jaar eerder. Al drie kwartalen op rij is er sprake van een dalende winstgroei met 5%. Is dat een probleem?

De opgelaaide handelsspanningen in de wereld zijn op dit moment overal voelbaar. In het bijzonder worden de groeimarkten hard getroffen. Dat is ook niet verwonderlijk, want de groeilanden zijn sterk afhankelijk van de export. Maar, ook elders in de wereld vormt de handelsoorlog een bedreiging voor de winstgroei. Europa is daar het goede voorbeeld van.

Europese aandelen kunnen de komende kwartalen gaan verrassen

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is de dalende winstgroei bij Europese aandelen in beeld gebracht. Al drie kwartalen lang wordt de MSCI Europe index geconfronteerd met een dalende winstgroei met 5%. En dat terwijl het gemiddelde wereldaandeel nog steeds te maken heeft met een lichte stijgende winstgroei.

Overigens hoeft deze grafiek geen onheil te betekenen voor Europese aandelen. De verwachtingen zien er namelijk rooskleurig uit. Zo is de verwachting dat Europese aandelen tijdens de komende drie kwartalen getrakteerd worden op een winstgroei van tussen de 10% en 15%. En daarmee zouden Europese aandelen juist vooruitlopen op de rest van de markt.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS