Het zou u vast niet ontgaan zijn; de omgekeerde rentecurve is terug. In Amerika stijgt de korte rente nu boven de lange rente uit. En aangezien de omgekeerde rentecurve een van de favoriete recessieindicatoren van Wall Street is, is het de moeite waard om dit verder te onderzoeken.

Normaal gesproken is de rente op de kapitaalmarkt voor de korte termijn lager dan de rente voor de lange termijn. Dat is volkomen logisch, want bij de rente op de lange termijn zit er meer risico en onzekerheid in verwerkt. En uiteraard willen verstrekkers van vermogen dan een hogere vergoeding zien. Maar, op dit moment stijgen sommige Amerikaanse korte termijn rentes boven de lange termijn rentes uit. En dat heeft alles te maken met het monetaire beleid van de Fed.

Omgekeerde rentecurve kan onheil betekenen voor Wall Street

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van NorthmanTrader, is de omgekeerde rentecurve in beeld gebracht. Vorig jaar was er (tijdelijk) sprake van een ‘positieve’ rentecurve, maar daar is tijdens de afgelopen maand weer verandering in gekomen. En een dergelijke situatie zagen we ook in de jaren 2007 en 2000. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat in het jaar 2000 Wall Street al bezig was aan een dalende beweging. In het jaar 2007 was daar echter nog geen sprake van. Destijds wisten de beurzen nog enkele tijd het hoofd boven water te houden alvorens er ook toen een abrupt einde kwam aan de meerjarige beursrally.

Komt er binnenkort ook een einde aan deze meerjarige beursrally?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)