Nu het jaar ten einde loopt, lijkt de aandacht van de markt voor inflatiecijfers te verschuiven naar een nieuw punt van zorg: Werkloosheid. De Federal Reserve heeft maatregelen genomen om de inflatie te bestrijden door de economische groei af te remmen maar de volledige omvang van de schade aan de arbeidsmarkt moet nog blijken.

Lage werkloosheidscijfers en loongroei lijken misschien goed voor een economie die dicht bij een recessie staat maar zijn in feite slecht gebleken voor de markten.

De aandelen daalden eerder deze maand nadat het nauwgezette banenrapport van november een veerkrachtige arbeidsmarkt liet zien. Ze daalden opnieuw op donderdag, toen uit wekelijkse cijfers bleek dat het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg, daalde, wat wijst op een nog steeds krappe arbeidsmarkt.

Good is bad

Dat komt omdat in deze “good-is-bad”-economie inflatie en werkloosheid een omgekeerde relatie hebben. Hogere lonen betekenen hogere inflatie omdat bedrijven hogere kosten doorrekenen door de prijs van goederen te verhogen. Beleggers vrezen dat een sterk banenrapport de Fed-medewerkers ertoe kan aanzetten hun renteverhogingscampagne te versnellen.

Tegelijkertijd kan de economie in een diepe recessie terechtkomen als het aantal banen te sterk daalt.

Beleggers hopen op een ideale situatie waarin de werkloosheid net genoeg daalt om de Fed ervan te overtuigen dat haar renteverhogingen de arbeidsmarkt voldoende hebben afgekoeld om de renteverhogingen te beëindigen maar niet genoeg om de economie lam te leggen. Dat is een heel moeilijke weg om te bewandelen.

Wat zegt de Fed?

De Federal Reserve heeft woensdag haar economische prognoses bekendgemaakt en voorspelt dat de werkloosheid eind volgend jaar zal stijgen tot 4,6%, tegen 3,7% nu.

De werkloosheid is buiten een recessie nog nooit zo sterk gestegen en deze cijfers betekenen dat ongeveer 2 miljoen Amerikanen hun baan zouden moeten verliezen.

Fed-voorzitter Jerome Powell nam vorige week geen blad voor de mond toen hij zei dat de sterke arbeidsmarkt buitengewoon verantwoordelijk is voor de inflatie en zal moeten verzwakken voordat de renteverhogingen stoppen. Volgens Powell is er een onevenwicht op de arbeidsmarkt tussen vraag het aanbod. Het zal volgens hem nog een aanzienlijke periode duren om dit evenwicht te herstellen.

Bron: CNN
Foto: iStock