Het aantal negatieve verrassingen wat betreft data uit de VS staat in verhouding tot het aantal positieve verrassingen op recordhoogte, op niveaus die voor het laatst gezien zijn in 2012. Aan de andere kant ziet Europa, gesteund door verruiming van de centrale bank en een zwakkere euro, in verhouding juist bijzonder veel verrassende data. Adrew Burkly, institutional equity strategist bij Oppenheimer Asset Management, zei dat deze trends mogelijk snel tot een einde komen: ‘Ik denk dat het verschil tussen de performance van de VS en Europa snel zal verkleinen nu we vertraging vanwege het weer in de Verenigde Staten achter ons laten’, zei Burkly. Dit betekent dat aandelen uit de VS het goed kunnen gaan doen en die uit Europa juist tegenslag mogen verwachten.
Amerikaanse aandelenmarkt
Beleggers houden deze datatrends in de gaten via de Citigroup economic surprise index. Deze index wordt gezien als een contrair signaal voor de aandelenmarkt, waarbij erg negatieve data suggereren dat aandelen binnenkort kunnen opbloeien en erg positieve data juist zouden betekenen dat de markt een daling te wachten staat. In onderstaande grafiek (van vorige week) wordt aangegeven in hoeverre economische data uit de VS hebben verrast, tegenover die uit Europa.
De prestaties van aandelen in de Verenigde Staten en die in Europa lopen dit jaar enorm uiteen. Waar de S&P 500 amper in de plus staat voor dit jaar, staan Duitse aandelen inmiddels op een winst van ruim 20 procent. De Duitse DAX-index doorbrak maandag zelfs de puntengrens van 12.000 en bereikte daarmee een all time high. ‘Ik denk dat nu we ons bevinden voor een meerjarig dieptepunt voor Amerikaanse aandelen, we een herstel zullen zien en weer verder zullen gaan in de andere richting’, zei Burkly. ‘Ik denk dat dit positief is en goed nieuws is. ’
Waar moet je dit jaar als belegger rekening mee houden? Ontdek het hier