einhorn  Volgens David Einhorn, oprichter van Greenlight Capital, zijn de Europese leiders bereid om Griekenland te laten vallen als een baksteen, om zo andere Europese landen te ontmoedigen om te stemmen op populistische partijen. ‘Europa is niet bereid om Syriza een compromis te bieden dat zijn gezicht redt. Zelfs als dat betekent dat Griekenland instort en de rest van Europa hieronder lijdt’, schreef Einhorn in een note.

Deal Griekenland

‘Syriza heeft het meest recent een deal voorgesteld die Griekenland zelfs nog meer laat bezuinigen dan voorafgaand aan de onderhandelingen het geval was. Daarnaast is er geen sprake van het kwijtschelden van schulden’, meldde David Einhorn. ‘Dit is mogelijk niet eens genoeg, nu het grote doel van Europese onderhandelaars lijkt te zijn om andere landen te ontmoedigen om te stemmen op populistische partijen.’ Einhorn gaf verder aan dat Greenlight wel een klein belang in Griekse bankaandelen aanhoudt. Verliezen en een aanhoudend neerwaarts risico zijn volgens Einhorn niet significant. ‘Net als de noodlottige beslissing van de Seahawks om de bal aan het einde van de Superbowl door te geven, in plaats van de bal door te spelen naar Marshawn Lynch, stevende Griekenland af op een nederlaag dankzij het verkiezen van de populistische anti-bezuinigingspartij Syriza’, waarbij hij reageerde aan het lastminute verlies van Seattle tijdens de Superbowl in februari.

Onderhandelingen Griekenland

Vervolgens faalde de nieuw gekozen overheid in het onderhandelen met Europa’s leiders. ‘Syriza begreep niet hoe het spel in elkaar zat’, schreef Einhorn, waarbij hij verwees naar de voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis toen hij aan de onderhandelingstafel sprak over het gebruik van ‘game theory’. ‘Hij is vast niet bekend met de Tyler Durden school of negotiation: de eerste regel van het gebruiken van game theory is dat je niet praat over gebruiken van game theory.’ Einhorn eindigde zijn note door te zeggen dat het een uitdagend kwartaal was om nieuwe investeringsmogelijkheden te vinden. Gebruik alle tips in onze Gratis Beursbijbel in je voordeel!