Het is en blijft een merkwaardig fenomeen: we worden om de oren geslagen met koopadviezen van beurspecialisten voor aandelen X, Y en Z. De rapporten vermelden steeds een serie koopwaardige aandelen, met in het beste geval enkele adviezen bijhouden of verkopen bij opleving van de beurskoers. Zelden of nooit worden echter regelrechte verkoopadviezen gegeven. De cijfers spreken in dat verband van de boekdelen. Van de 1,500 aandelen opgenomen in de S&P 1500 index krijgen er volgens FactSet momenteel maar 25 een advies ‘sell’ of ‘underweight’. Of m.a.w.: minder dan 2 procent van de aandelen krijgt momenteel een verkoopadvies.
3 redenen waarom beursspecialisten positief zijn
Henry Blodget van Business Insider behandelde dit probleem al in 2004. Hij weet waar hij over spreek want op het einde van de jaren 90 raakte hij wereldbekend op basis van een super-enthousiast rapport over internetaandelen. Het betrof meer bepaald Yahoo waar Blodget een waarlijk astronomisch koersdoel voor vooropzette. Die target werd nooit gehaald maar Blodget was wel meteen beroemd.
- De eerste reden waarom we vooral koopadviezen krijgen is omdat niet elke specialist elk aandeel uit een bepaalde industrietak volgt. De voorkeur gaat in de meeste gevallen uit naar de beste aandelen uit een bepaalde sector. Het is dan ook eigenlijk niet meer dan logisch dat die een onomwonden koopadvies krijgen.
- Ook de tweede reden is niet onlogisch. We bevinden ons tot nader order nog steeds in een bull market en dan is het logisch dat de meeste aandelen mee op het tij omhoog getrokken worden. Zelfs aandelen van mindere kwaliteit kunnen dan een koopadvies verdienen, zeker wanneer ze zijn achtergebleven.
- Ten derde speelt de kuddementaliteit. Wanneer iedereen positief is op bv. Apple zal iemand die met een negatief advies durft te komen mogelijk als enige de boot ingaan wanneer de koers van het aandeel toch zou stijgen. Maar wat ook speelt is dat de specialist in kwestie vaak het management niet voor het hoofd durft te stoten. En tenslotte treft de investeerders zelf ook schuld, zij zoeken koop- en geen verkoopadviezen. Op die manier is de cirkel volgens Blodget rond.
Niet meer achter de kudde beleggers aanlopen? KLIK HIER