Ze komen zelden of nooit in de media. Wanneer je er ergens een advies over leest, heb je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. We hebben het over smallcap aandelen, aandelen van kleine bedrijven die op de beurs noteren. Dit zijn bedrijven met een marktwaarde van enkele honderden miljoenen tot een paar miljard. Toch zijn er goede redenen waarom iedereen beter ook van deze ‘kleine’ aandelen koopt.

Onbekend is niet onbemind. Smallcap aandelen hebben een plaats in iedere portefeuille, vooral omdat ze beter presteren dan grote aandelen.

Het tweede kwartaal werd gekenmerkt door een robuuste economische groei in de VS, een sterkere Amerikaanse dollar en een zwakkere economische groei in China en Europa. Dit zorgt voor de nodige volatiliteit op de beurzen.

In het 2e kwartaal 2018 maakten smallcap aandelen in de VS echter een sterke beurt. Door de dreigende handelsoorlog komen bedrijven die actief zijn op de binnenlandse markt meer in beeld bij de beleggers. De sterke Amerikaanse economie doet de rest.

Opvallend was dat in het 2e kwartaal vooral de value smallcap aandelen het goed deden, nog meer dan de groeiaandelen. De stijgende rentevoet speelt in het voordeel van een comeback van value-aandelen, ook bij de smallcaps.

De beste smallcap sector

Eer sector sprong er met kop en schouders bovenuit: de energiesector.

Naast energie was vastgoed en consumentengoederen populair, niet toevallig sectoren waar de focus voornamelijk op de binnenlandse markt ligt. Energie was de grote winnaar door de sterk gestegen energieprijzen.

In een wereld van stijgende handelsspanningen en oplopende rentevoeten, zijn smallcap aandelen met een sterke balans en een sterke focus op de binnenlandse markt de bedrijven die je in het oog moet houden. Sterkere winstcijfers, een aantrekkende cashflow en een management met een bewezen trackrecord kunnen de aandacht trekken van beleggers.

Bron: ValueWalk

Foto Credit: iStock