Momentum-beleggen In 1678 formuleerde natuurkundige Isaac Newton zijn bekende natuurwetten. Wanneer je een object een zet geeft, zal het daarna met constante snelheid blijven bewegen. Totdat er een nieuwe kracht op werkt. Op de beurs lijkt iets soortgelijks te gebeuren. Als een koers eenmaal begint op te lopen, blijft hij niet zelden door denderen. Zo’n aandeel heeft momentum, ofwel vaart. Het proberen zo goed mogelijk op en af rijdende treinen te springen heet ook wel momentum-beleggen.

De momentum-anomalie

Hoe kan het dat koersen soms maar door blijven lopen? Volgens de knappe koppen in de economische wetenschap zou de markt immers efficiënt zijn. De prijs van een aandeel zou op elk moment alle informatie bevatten. In een rationele markt is hier dus geen geld mee te verdienen. Toch blijkt uit onderzoek van diezelfde knappe koppen momentum te werken. Fama & French stellen in hun inmiddels beroemde paper:

De belangrijkste anomalie, belangrijker dan waardering, marktkapitalisatie, of beta, is momentum. Aandelen met een slecht resultaat over het afgelopen jaren neigen de volgende maanden ook een slecht resultaat neer te zetten. En ook omgekeerd voor stijgende aandelen, die de neiging hebben te blijven stijgen.

De emotionele belegger

De professoren veronderstellen dat de markt efficiënt is. En beleggers rationeel. Maar dat is natuurlijk verre van het geval. Een nieuwe wetenschap van behavioral finance heeft inmiddels al een hele rij irrationele biases van beleggers op een rijtje gezet. En daar maken slimme beleggers dankbaar gebruik van. Laten we eens kijken welke fouten van anderen zij op korte en middellange termijn kunnen uitspelen:

  • De neiging om enerzijds verliezende aandelen in portefeuille te houden in de hoop er zonder verlies uit te kunnen, en anderzijds de neiging om winnaars te snel te verkopen.
  • Het referentie-effect (anchoring), waardoor de markt in eerste instantie een beperkte reactie laten zien op nieuws of gebeurtenissen.
  • Tot slot het kudde-effect (herding), waardoor beleggers zich juist laten meeslepen en koersen los kunnen komen van de realiteit. Dit kan voortkomen uit zowel hebzucht als angst (om iets te missen). Zelfoverschatting van beleggers speelt een grote rol. Ook de neiging om slecht nieuws te negeren/ontkennen (confirmation bias) helpt hierin mee.

<<< Leer de markt timen met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>