Stel je eens voor dat je een aandeel kan kopen voor 50 euro wanneer het in feite 100 euro waard is. Veel beleggers zouden direct instappen. Je krijgt als het ware 50 euro cadeau, je moet alleen wachten tot de waarde van het aandeel komt bovendrijven. En dat is nu juist de kern van value-beleggen: op zoek gaan naar aandelen die 100 euro waard zijn, maar waar je slechts 50 euro voor moet betalen. Toch zijn er maar weinig beleggers geïnteresseerd in value-aandelen.
‘Hoe komt het dan dat dergelijke aandelen slechts aan 50 euro noteren?’ is een vraag die je al snel te horen krijgt.
Simpel: zo zit de beurs nu eenmaal in elkaar.
Beleggers staan bekend om hun kuddementaliteit. Ze kijken vaak maar één richting uit en vergeten daarbij de rest.
Mr. Market is een manisch depressief ventje. Soms is hij zeer vrolijk, soms is hij zeer depressief. Zelden is hij rationeel.
Dit zorgt ervoor dat value-beleggers regelmatig aandelen kunnen kopen van goede bedrijven voor 50 euro terwijl ze eigenlijk 100 euro waard zijn.
Dank u, Mr. Market!
Trouwens, het is niet omdat value-beleggers vooral kijken naar klassieke parameters bij hun waardebepaling dat ze daarom geen rekening houden met groei.
Ook value-aandelen kunnen toekomst gericht zijn en een stevige groei voorleggen.
Neem nu bijvoorbeeld BYD. In 2008 kocht de grootmeester van het value-beleggen, Warren Buffett, voor 230 miljoen dollar aandelen van de Chinese producent van autobatterijen en elektrische auto’s, BYD (Build Your Dream) op aanraden van zijn zakenpartner Charlie Munger.
Niet echt een traditionele waardebelegging in de strikte zin van het woord.
Maar de investering is vandaag meer dan 1 miljard dollar waard. Winst: +334%.
Hoe groeibedrijven value-aandelen worden
Of wat dacht je van Apple.
Buffett zwoer vroeger dat hij nooit technologie ging kopen.
Maar Apple heeft ondertussen zulke mooie value-eigenschappen gekregen dat Berkshire Hathaway in het eerste kwartaal van 2016 aandelen Apple kocht onder 100 dollar.
Sindsdien koopt Buffett en Co bijna ieder kwartaal extra aandelen Apple. Het bedrijf uit Cupertino is vandaag bijna goed voor 25% van de portefeuille.
En dat heeft Berkshire Hathaway allerminst windeieren gelegd.
Value-aandelen zijn dus verre van saai te noemen. Het draait vooral om de VALUE die erin zit.
De kunst is om een beperkt neerwaarts risico te combineren met een explosief opwaarts potentieel.
Bron: Gratis Nieuwsbrief Value Jagers
Foto Credit: iStock