In tegenstelling tot de meeste andere indices, hebben de groeilanden het op dit moment niet bepaald gemakkelijk. De bekendste groeilanden ETF noteert op dit moment meer dan 4% lager ten opzichte van haar hoogtepunt. Moeten we ons zorgen gaan maken?

Op Wall Street zit de kerststemming er al goed in. Tijdens de afgelopen handelsweek wisten de Amerikaanse indices goede zaken te doen. De stier wist te zorgen voor meerdere verse recordkoersen. Volgens Tiho Brkan, van The Atlas Investor, moeten we ons zorgen maken. En deze zorgen worden veroorzaakt door de groeilanden.

Groeilanden zijn al bezig aan een dalende trend

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Atlas Investor, is te zien dat de groeilanden ETF (EEM ETF) tijdens de afgelopen jaren meerdere malen voorliep op de aandelenmarkten van de ontwikkelde landen (zoals Amerika en Europa).

Zo wist de EEM ETF bijvoorbeeld in het begin van 2016 al eerder een bodem neer te zetten dan de Amerikaanse en Europese indices deden. Daar staat tegenover dat de groeilanden in 2015 al eerder werden geconfronteerd met een sell-off.

Het grote probleem is, dat de groeilanden onlangs opnieuw van richting zijn veranderd. De EEM ETF is bezig aan een dalende trend terwijl Wall Street nog te maken heeft met recordkoersen. Gezien het verleden moeten we deze divergentie behoorlijk serieus nemen.

Gaan we binnenkort geconfronteerd worden met een nieuwe beursdaling?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)