Het Internationale Monetaire Fonds waarschuwt dat de wereldeconomie nog meer zal krimpen dan eerder werd voorspeld. Vooral in Azië zal dit voelbaar zijn en toch lijken de aandelenmarkten zich hier niet veel van aan te trekken. De reactie op de Aziatische beurzen was zeer mild hoewel men zou verwachten dat beleggers en investeerders zouden panikeren. 

De reactie op de Aziatische beurzen woensdag was bijzonder mild gezien de berichtgeving van het Internationale Monetaire Fonds over de wereldeconomie. Gemiddeld gingen de hoofdindexen in Azië met 0,3 procent naar beneden, niet bepaald een hevige reactie.

De Japanse Nikkei 225 daalde met 0,52 procent terwijl de Topix met 0,32 procent naar beneden ging. De export van Japan ging met 28 procent onderuit ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gevolg van COVID-19 is hier absoluut merkbaar.

In China doen de beurzen het minder slecht. De Shanghai composite daalde slechts met 0,1 procent. Ook de Shenzhen component moest terrein prijsgeven, namelijk 0,2 procent. De Hongkongse Hang Seng daarentegen beleefde een neutrale dag en bewoog nauwelijks.

Great Lockdown

Het Internationale Monetaire Fonds was nochtans niet voorzichtig met zijn uitspraken. De ‘Great Lockdown’, zoals men de crisis noemt, zou een crisis zijn zoals de wereld nog nooit heeft gezien. Men verwacht ook dat de cijfers die ze zullen moeten publiceren tijdens de June World Economic Outlook Update, slechter zullen zijn dan men eerder had voorspeld.

De reden waarom men wellicht niet zo panikeert, is omwille van de effecten van dexamethasone op het coronavirus. Een behandeling met dit medicijn zou het aantal sterfgevallen doen dalen met 33 procent. Dit is uiteraard positief nieuws dat ook een invloed heeft op het gedrag van beleggers en investeerders, men hoopt dat een vaccin voor het virus dichterbij komt.

Bronnen: CNBC

Foto: Bruno Sanchez-Andrade Nuño – Flickr – CC BY 2.0

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!