Het beursjaar 2020 was goed gestart maar nieuwe spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en Iran gooien roet in het eten. Analisten op Wall Street waarschuwen dat, hoe langer het conflict duurt, hoe groter de ‘sell-off’ zal zijn op de aandelenmarkten. Sinds de dood van generaal Soleimani, hebben de aandelenmarkten last van een dipje.

De laatste dagen van 2019 en de eerste dag van 2020 waren sterke beursdagen, maar toen sloeg het noodlot toe voor topgeneraal Qassem Soleimani. Een Amerikaanse drone-aanval beroofde zijn leven en deed de spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en Iran flink toenemen.

Aandelenmarkten zitten nu al enkele dagen in een dipje door de escalatie in het conflict tussen beide landen. Analisten op Wall Street verwachten dat dit dipje kan gaan uitgroeien tot een flinke beursdaling. Historisch gezien zijn zulke geopolitieke gebeurtenissen bijzonder nefast.

Dipje of correctie?

De S&P 500 daalt historisch gezien gemiddeld met 6 tot 7 procent door zulke gebeurtenissen. Sommige analisten vrezen zelfs voor een correctie van meer dan 10 procent op de financiële markten vooral omdat de Amerikaanse beursindexen momenteel op een recordniveau noteren.

The extreme overbought condition and excessive optimism set up an environment that was ripe for a tactical correction, and the developing Iranian conflict may act as a catalyst for one.

Jim Iuorio, managing director bij TJM Institutional Services, is niet zo positief over de huidige ontwikkelingen. Hij denkt dat, als de S&P 500 onder de 3.200 punten dipt, we een ‘sell-off’ gaan krijgen naar 3.025 punten. Hij raadt beleggers ook aan om goud te kopen.

Bronnen: CNBC

Foto: Quoteinspector.com – Flickr – CC BY 2.0