Over het algemeen zou je kunnen stellen dat de beurzen gebaat zijn bij goede economische cijfers. Toch zijn te goede economische cijfers geen reden tot optimisme. De beurzen lopen immers vaak vooruit op de reële economie en bij te goede economische cijfers vrezen beleggers vaak voor een trenddraai. Is dat nu opnieuw het geval?

Tijdens de voorbijgaande weken zijn de meeste economische cijfers aanzienlijk verbeterd. Het is duidelijk geworden dat de meeste economieën zich dit jaar krachtig zullen herstellen van de coronacrisis. Ook in de VS begint het economische plaatje er steeds rooskleuriger uit te zien.

Beleggers worden niet enthousiast van te goede economische cijfers

Op dit moment is er bij de Amerikaanse ISM Manufacturing Index sprake van een notering van boven de 60. Elk cijfer boven de 50 wijst op groei binnen de Amerikaanse productiesector en een notering van boven de 60-lijn kan bestempeld worden als buitengewoon. Toch lijkt dit geen reden voor feestvreugde te zijn, integendeel zelfs. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs Global Investment Research, te zien dat de S&P 500 index gemiddeld met 1% tot 2% weet te dalen tijdens een periode van 3 tot 6 maanden indien er sprake is van een notering van boven de 60.

Uiteraard hoeft het verleden zich niet te gaan herhalen, maar deze grafiek maakt duidelijk dat beleggers eerder optimistisch gestemd raken van tegenvallende in plaats van meevallende economische cijfers. Wat dat betreft is er dus vandaag de dag geen reden voor feestvreugde.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>