Mario Draghi liet tijdens zijn laatste persconferentie weten dat de ECB de rentestand in ieder geval niet zal optrekken tot en met de zomer van 2019. Ondanks het feit dat beleggers nu alsnog niet weten waar ze aan toe zijn, wisten deze woorden aanvankelijk te leiden tot een beursstijging. Inmiddels vragen steeds meer beleggers zich af wanneer de Europese centrale bank nu echt de rentestand gaat optrekken.

Carsten Brzeski, econoom bij ING, is van mening dat Draghi in ieder geval één keer de rente zal gaan optrekken voordat zijn presidentstermijn afloopt. Deze termijn loopt af op 31 oktober 2019. Ook steeds meer beleggers beginnen rekening te houden met een eerste renteverhoging net na de zomer van 2019. Zo is in een maand tijd de kans op een renteverhoging in september 2019 gestegen van onder de 70 naar boven de 80 procent.

Is de Europese economie sterk genoeg voor een renteverhoging?

Overigens begint de ECB al dit jaar met het verkrappen van haar monetaire beleid. Draghi liet immers al eerder weten dat het de bedoeling is dat er nog dit jaar een einde komt aan de netto-obligatieaankopen. Wat dat betreft komt de Europese economie dus steeds meer op eigen benen te staan.

Onlangs lieten diverse ECB-beleidsmakers weten dat de groei van de Eurozone nog steeds mooi op schema ligt. Tijdens de afgelopen maand stegen de Duitse fabrieksorders voor de eerste keer dit jaar en daarmee lijkt er definitief een einde te komen aan de stroeve jaarstart.

Beleggers moeten echter niet vergeten dat de ECB altijd zal handelen op basis van de economische situatie en de economische vooruitzichten. Een eventuele handelsoorlog zou er dus voor kunnen gaan zorgen dat het soepele monetaire beleid langer aanhoudt.