De Verenigde Staten van Amerika en China zitten diep verwikkeld in een handelsoorlog en voor één van beide partijen ziet het er niet bepaald goed uit. Dit zijn niet gewoon twee blaffende honden die elkaar proberen af te dreigen, er wordt geschoten met ‘echte munitie’. Volgens prominent econoom Stephen Roach is de USA op weg om de ‘oorlog’ te verliezen.

Tijdens een interview op CNBC’s Squawk Box zei Stephen Roach, voormalig topman bij Morgan Stanley en lid van de Yale Universiteit, dat het niet gemakkelijk is om een handelsoorlog te winnen. Er eentje verliezen is daarentegen veel gemakkelijker, zeker als woorden worden omgezet in daden.

Trade wars are not easy to win. They’re easy to lose, and the U.S. is on track to lose this trade war.

We zitten in een fase waarin het niet meer blijft bij het uitwisselen van harde woorden en dreigingen. Er worden keiharde acties ondernemen die tegenmaatregelen triggeren. We zitten in een situatie waarin China en de Verenigde Staten elkaars economie proberen te saboteren en kapot te maken.

We’re in the early stages of fighting skirmishes in a real, live trade war. The question is, how far does it go? And how significant will the ammunition be in the future?

Afgelopen dinsdag publiceerde de Trump-administratie een lijst van Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar waarop ze extra importheffingen gaan voeren. De Chinezen dreigen ermee om tegenmaatregelen te nemen met dezelfde omvang en gaan klacht indienen bij het WTO.

Afhankelijkheid

Volgens Roach is de USA te afhankelijk van goedkope Chinese productiecapaciteiten voor de Amerikaanse afzetmarkt. Daarenboven zijn ze ook sterk afhankelijk van China om staatsobligaties te kopen om de begrotingstekorten te financieren, die elk jaar groter en groter worden.

Zijn mening wordt uiteraard tegengesproken door verschillende andere economen die beweren dat de USA er sterk voor staat. Zij baseren zich op het verschil op de handelsbalans tussen beide landen en de prestaties van de Amerikaanse en Chinese aandelenmarkten.

Bronnen: CNBC

Foto: Iecs – Wikimedia