Voor traders is dit niet bepaald een leuke beursperiode. Tijdens de afgelopen 10 maanden is er op Wall Street namelijk geen enkele keer sprake geweest van een koersdaling van minstens 5%. En traders profiteren over het algemeen juist van grote koersschommelingen. Beleggers moeten ondertussen uitkijken dat ze niet gewend raken aan de zorgeloze beursrally.

Steeds meer beleggers zetten hun vraagtekens bij de huidige marktomstandigheden. Terwijl het inflatiespook terug is en de economische motor begint te haperen, weten de beurzen keer-op-keer naar nieuwe recordhoogten te stijgen. Ondertussen is er tijdens de afgelopen 10 maanden ook geen één keer sprake geweest van een ‘gezonde’ beurscorrectie.

Hoelang weet de stier deze rally nog intact te houden?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de bijzonderheid van deze beursrally in beeld gebracht. Al ruim 10 maanden lang is de S&P 500 niet meer geconfronteerd met een correctie van minstens 5%. En dat is behoorlijk uniek te noemen, want tijdens de afgelopen 30 jaar was een dergelijke periode slechts enkele keren waarneembaar. De meest recente keer was enkele jaren geleden, want in de periode van de zomer 2016 tot begin 2018 wisten de stieren 20 maanden lang een correctie van 5% te voorkomen.

De huidige stilte op de financiële markten lijkt voor een aanzienlijk deel het gevolg te zijn van het ruimhartige monetaire beleid van de centrale banken. Gezien de oplopende inflatie is de kans echter levensgroot dat de centrale banken nog dit jaar gas terug zullen moeten gaan nemen. En het is nog maar de vraag of de stieren op dat moment ook de touwtjes in handen weten te houden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>