Tijdens de voorbijgaande weken hebben de meeste aandelen behoorlijk veel terrein moeten inleveren. Als gevolg van deze koersdaling is er voor miljarden aan waarde in rook opgegaan. De huidige zwakte op de aandelenmarkt heeft er ook toe geleid dat steeds meer beleggers de handdoek In de ring gooien. Wanneer zijn aandelen eigenlijk weer interessant voor een belegging?

De beleggers die al wat langer meelopen die weten dat het op de lange termijn van groot belang is om de juiste aandelen te selecteren. Deze aandelen kunnen er namelijk voor zorgen dat je op de lange termijn een goed rendement weet te behalen. Als belegger moet je namelijk ook erkennen dat de winnaars van vandaag de verliezers van morgen kunnen zijn. En dat zie je op dit moment bijvoorbeeld duidelijk terug binnen de technologiesector.

Beleggers moeten hun vizier richten op de koers-winstverhouding

De hamvraag die altijd open blijft staan is: wanneer zijn aandelen eigenlijk interessant geprijsd? Op basis van het verleden zou je kunnen stellen dat je deze vraag alleen kan beantwoorden door middel van de zogenoemde koers-winstverhouding. Deze koers-winstverhouding laat zien hoe de index of het betreffende aandeel presteert ten opzichte van de onderliggende winst. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Gianluca, is te zien dat er aan het einde van vorig jaar bij de S&P 500 index nog sprake was van een koers-winstverhouding van 24. Met andere woorden noteerde de Amerikaanse beurs 24 keer zo hoog dan de onderliggende winst rechtvaardigde.

Op de grafiek is ook te zien dat het 20-jarige gemiddelde rond een koers-winstverhouding van 15 ligt. Door de beursdaling van de afgelopen maanden is de koers-winstverhouding drastisch gedaald en inmiddels is het 20-jarige gemiddelde zelfs binnen handbereik gekomen. Overigens betekent dat niet dat aandelen op dat moment direct interessant zijn voor een belegging. Het verleden laat immers ook zien dat juist tijdens een Bear Market de koers winstverhouding diep onder de gemiddelde lijn kan komen. De vraag die je jezelf beter kan stellen is of er op dit moment sprake is van een milde of een strenge Bear Market?