De Amerikaanse centrale bank is theoretisch gezien onafhankelijk. En vooralsnog weet president Biden zich hier goed aan te houden, want hij heeft tijdens de afgelopen maanden geen enkele druk uitgevoerd op het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De vraag is of dat de komende tijd ook zo zal blijven.
Donald Trump stond er onder andere om bekend dat hij vaak openlijk grote kritiek uitte op de Amerikaanse centrale bank. Direct kon hij geen invloed op de Fed uitoefenen, maar indirect wist hij dit wel te doen. Zowel Janet Yellen als Jerome Powell konden in de ogen van de voormalig president weinig goeds doen. Sommige economen zijn van mening dat door de druk van Trump de Fed zich uiteindelijk genoodzaakt zag om tijdens de coronacrisis al vroegtijdig renteverlagingen door te voeren.
Biden wil iets aan de ongelijkheid in de VS doen
De vraag is natuurlijk wat de invloed van president Biden op de Amerikaanse centrale bank zal zijn. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat de rentestand vooralsnog rond de 0-lijn noteert en in het verleden vonden de meeste renteverhogingen plaats onder het bewind van een Republikeinse president. Wat dat betreft kan Biden dus een spelbreker gaan zijn.
Overigens is het goed denkbaar dat Joe Biden zich op een later moment wel indirect zal gaan bemoeien met het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Een van zijn verkiezingsbeloftes is immers om de ongelijkheid in de VS terug te dringen. En de meeste economen zijn het er wel over eens dat het ruimhartige monetaire beleid met name vruchtbaar is geweest voor het rijke deel van de Amerikaanse bevolking.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.