Het huidige beleid van de Federal Reserve wordt niet gesmaakt door Amerikaanse president Donald Trump. Hij heeft al verschillende keren zijn ongenoegen geuit over het verkrappen van het rentebeleid en de ‘quantitative tightening’. Trump zou liever een verlaging van de rentes zien want dan zou de Amerikaanse economie ‘als een ruimteschip de lucht in knallen’.

Een straffe uitspraak van Amerikaans president Donald Trump. Die beweert namelijk dat, als de Amerikaanse centrale bank zijn rentebeleid opnieuw zou versoepelen, dat de Amerikaanse economie als een ruimteschip de lucht zou in knallen. Het is al langer geweten dat Trump niet akkoord is met het huidige beleid van de Federal Reserve, hij zou het graag anders zien.

Het job rapport voor maart is alleszins veelbelovend. Met een toename van 196.000 nieuwe jobs kan er weer gesproken worden over een solide groei, zelfs met een rentebeleid dat strenger is als voorheen. Trump is van mening dat, als de rentes lager waren, het job rapport en de economische situatie in de Verenigde Staten nog beter zouden zijn.

Rentebeleid

Sinds 2016 is de rente gestaag aan het stijgen omdat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie aan het verbeteren was. Maar sinds vorig jaar ziet die verbetering er minder duurzaam uit en dus zou het Trump beter lijken om de rentes opnieuw te versoepelen en wat meer ademruimte creëren voor de economie. Hij beweert dat het rentebeleid van de Fed tegenwerkt.

Zijn kritiek op huidig Fed-voorzitter Jerome Powell is bijzonder ‘hard’. Trump noemde hem in het verleden ‘loco’ en zei dat ‘the Fed has gone crazy’ toen Powell besliste om de rente te blijven verhogen. Om daar een einde aan te maken, zou Donald Trump één van zijn eigen mannetjes hebben aangesteld om in het bestuur van de Federal Reserve te zetelen, namelijk Herman Cain.

I think they should drop rates and get rid of quantitative tightening.  You would see a rocket ship. Despite that we’re doing very well.

Op deze manier zou Donald Trump zijn ‘wil’ en ‘invloed’ op het beleid van de Federal Reserve willen opdringen. Het Witte Huis heeft laten weten dat, ondanks de hevige kritiek van de Amerikaanse president op Powell, ze niet van plan zijn om de huidige Fed-voorzitter te ontslaan.

Bronnen: CNBC

Foto: MaxPixel