De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is geëscaleerd. Zo hebben beide landen onlangs de importtarieven op goederen verhoogd. Maar China heeft nog een wapen, dat het kan gebruiken in de oorlog: het dumpen van Amerikaans staatspapier.

China bezit op het moment 1,13 biljoen dollar aan Amerikaanse staatsobligaties volgens Neeraj Seth. Seth is directeur van de Aziatische kredietmarkt bij BlackRock. Volgens hem is de kans alleen heel klein dat China het Amerikaanse staatspapier zal verkopen.

Het Amerikaanse staatspapier in handen van China is overigens een fractie van de totale Amerikaanse overheidsschuld. Totaal staat er namelijk 22 biljoen dollar uit. Wel is het zo dat de Chinese overheid de grootste soevereine koper is. China bezit namelijk 17,7 procent van het staatspapier dat in handen is van overheden.

Opportuniteitskosten en zelfvernietigend

Volgens Seth is de kans dus heel klein dat China zal het staatspapier zal verkopen. Dat komt omdat China met het Amerikaanse staatspapier goed renderende, risicovrije activa bezit. Zo zei Seth:

Er zijn niet genoeg risicovrije activa met een hoge kwaliteit. Vanuit het perspectief van ontwikkelde markten blijven Amerikaanse staatsobligaties de best renderende, risicovrije activa die er zijn.

Ten eerste zal China opportuniteitskosten kennen, als het zijn Amerikaanse obligaties verkoopt. Ten tweede is er nog een redenen dat China waarschijnlijk niet zal verkopen.

China zal namelijk ook de waarde van hun eigen bezittingen verminderen. Zo stelde Robert Tipp, senior manager bij PGIM Fixed Income:

Het is een zelfvernietigende, nucleaire optie. Misschien helpt het ze bij de onderhandelingen, maar het zal de waarde in iets verminderen waar ze veel van bezitten.

Bron: CNBC, CNBC

Foto: iStock

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.