Nu de handelsspanningen tussen de VS en China weer zijn opgelaaid, maken steeds meer economen zich zorgen over de groei van de wereldeconomie. De handelsoorlog weet immers behoorlijk wat economische schade aan te richten. Mede daarom zijn de winstverwachtingen voor dit jaar ook fors naar beneden toe bijgesteld. Mogelijk zijn de huidige winstverwachtingen echter iets te pessimistisch.

Afgelopen week was het terugkerende handelsgevecht tussen de VS en China ook goed te merken op de obligatiemarkten. Zo wisten sommige lange termijn rentes weer onder de korte termijn rentes uit te komen. Steeds meer analisten raken ondertussen onzeker over de bedrijfswinsten van dit jaar.

Analisten zijn het meest optimistisch gestemd over Amerikaanse bedrijfswinsten

LPL Research Chief Investment strateeg John Lynch laat echter weten dat hij nog steeds genoeg katalysatoren aanwezig ziet die de bedrijfswinsten omhoog zouden moeten stuwen (grafiek: LPL Research). Zo laat hij onder andere weten dat het huidige winstplaatje er ook nog niet zo belabberd uitziet. Zo werd er tijdens het eerste kwartaal van 2019 gerekend op een gemiddelde winstdaling bij Amerikaanse bedrijven van 2 tot 4 procent. De bedrijven die tot nu toe hun kwartaalcijfers hebben gerapporteerd (85%) laten echter een winststijging zien van gemiddeld 1%.

Lynch laat daarnaast weten dat analisten nog steeds het meest optimistisch gestemd zijn over de Amerikaanse bedrijfswinsten. Zo wordt er voor dit jaar, ondanks de handelsoorlog, nog steeds gerekend op een gemiddelde winststijging van 4,2%. Tevens is hij van mening dat analisten mogelijk iets te pessimistisch gestemd zijn over de groeimarkten. Deze lage verwachting zorgt er in ieder geval voor dat de groeimarkten sneller in staat zijn om de winstverwachtingen te verslaan.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar