Steeds meer beleggers beginnen zich af te vragen of er tijdens de afgelopen jaren een nieuwe zeepbel is ontstaan. In dit geval gaat het om een zeepbel die door de centrale banken is gecreëerd. Het ‘gratis geld’ kent namelijk ook een prijs. En die prijs zal een keer betaald moeten worden.
Sinds de uitbraak van de financiële crisis, in het jaar 2009, hebben de centrale banken een prominente rol gekregen binnen ons financiële systeem. Zij moesten er voor zorgen dat de economie terug op het juiste spoor zou komen. Het monetaire beleid van de centrale banken is vandaag de dag nog gaande en het begint er steeds meer op te lijken dat de centrale bankiers zelf ook geen idee hebben hoe we ooit van dit geldinfuus af kunnen komen.
Bewegen de financiële markten binnen een nieuwe zeepbel?
Stel dat de financiële markten vandaag de dag opnieuw in een gigantische zeepbel gevangen zitten. Dan is het de vraag of we kunnen leren van de voorgaande zeepbellen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de zeepbel rond Chinese aandelen een sterke correlatie vertoonde met de internetzeepbel. In het jaar 2006 wist de Shanghai index een stevige top neer te zetten waarna de Chinese beurs met een daling van 70% werd geconfronteerd. De Nasdaq 100 index verloor na het uiteen knappen van de internetzeepbel ruim 60% van haar beurswaarde.
Het probleem is echter dat een zeepbel pas te herkennen is op het moment dat die reeds geknapt is. Daarnaast kunnen we van de vorige zeepbellen leren dat het extreem gevaarlijk is om al vroegtijdig te speculeren op de uiteen knapping van de zeepbel. Juist tijdens de laatste jaren van de opgaande golf weten de aandelen immers het hardst in waarde te stijgen.
Zijn die ‘laatste jaren’ nu gaande?
Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar
Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.
GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar