De meeste aandelenmarkten kenden een fantastisch eerste deel van het beursjaar. Zo wist Wall Street tijdens de eerste zes maanden van het jaar met bijna 20% in waarde te stijgen. Door deze fantastische beursprestatie zijn de verwachtingen voor het laatste deel van het jaar hooggespannen. Maar, is dat ook terecht?

Het eerste deel van het beursjaar 2019 stond in het teken van stijgende beurskoersen. En die stijging was voor een groot deel te danken aan de mildere toon van de centrale banken. Als gevolg van het langlopende handelsconflict tussen de VS en China zullen de centrale banken er alles aan doen om de economische groei intact te houden. En dat ‘gratis geld’ doet het al jaren goed bij beleggers.

Beleggers moeten niet té hoge verwachtingen hebben

De vraag is alleen of beleggers ook tijdens de komende maanden mogen rekenen op een forse beursstijging. De mannen van LPL Research hebben een onderzoek verricht naar het beurseffect indien de S&P 500 index tijdens het eerste deel van het jaar met minimaal 15% in waarde weet te stijgen. En op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de S&P 500 index in dat geval tijdens het laatste deel van het jaar gemiddeld met 3,1% in waarde weet te stijgen.

Daar zitten aanzienlijke positieve uitschieters tussen en aanzienlijke negatieve uitschieters. Van de 9 voorgaande keren wist de S&P 500 index overigens in 5 van de gevallen de tweede helft van het jaar in het groen af te sluiten. Wel lijken beleggers er verstandig aan te doen om niet té hoge verwachtingen te hebben voor het laatste deel van het beursjaar.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar