Het cijferseizoen zal deze week in alle hevigheid losbarsten. Deze week publiceren onder andere JP Morgan, ASML, Microsoft, Netflix en Delta Air Lines hun kwartaalcijfers. Overigens zijn de verwachtingen voor dit cijferseizoen niet zo hooggespannen. Analisten rekenen gemiddeld gezien op een historische winstdaling van 44% (ten opzichte van Q2 2019).

Het tweede kwartaal van 2020 zal voor de meeste bedrijven een rampzalig kwartaal zijn geweest. Het coronavirus wist er immers voor te zorgen dat grote delen van de wereld op slot gingen. En dat zullen we ongetwijfeld gaan terugzien bij de kwartaalcijfers.

Analisten zijn pessimistisch gestemd over dit cijferseizoen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FactSet, is te zien dat analisten rekenen op een historische winstdaling als het gaat om het gemiddelde Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf. Er wordt immers gerekend op een winstdaling met 44% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

Mocht er inderdaad sprake zijn van een dergelijke winstdaling, dan zal dat de geschiedenisboeken ingaan als de grootste winstdaling sinds het vierde kwartaal van 2008. Destijds werd een soortgelijk niveau bereikt. En die crisis was nog jaren voelbaar. De verwachting is dat dit een kortstondige crisis zal zijn. Al zal dat afhangen van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>