Beursindexen noteerden vorige maand nog aan recordniveaus, maar de maand oktober en het vierde kwartaal doen de aandelenmarkten precies geen goed. De afgelopen twee dagen zijn de Amerikaanse beurzen heel wat gezakt, de Dow Jones verloor zelfs 800 punten oftewel 3,1 procent. Beleggers beginnen namelijk steeds angstiger te worden voor een recessie.

De Dow Jones verloor de afgelopen twee dagen 838 punten, daarmee is het rendement van het derde kwartaal volledig uitgewist. Op dit moment bedraagt het jaarrendement 11,8 procent want op zich niet slecht is maar het huidige beurssentiment voorspelt alvast niet veel goeds.

Beleggers laten zich namelijk uit het lood slaan door de teleurstellende ‘U.S. manufacturing’ gegevens, die noteert momenteel op het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar. De Institute of Supply Management index staat op 47,85 procent wat uiteindelijk een krimp betekent.

Recessie

Daarenboven lijkt de Amerikaanse arbeidsmarkt ook vaart te verliezen. In september werden er 135.000 nieuwe jobs ingevuld. Vorige maand was dit nog 157.000 en de maand daarvoor 195.000 jobs. De vertraging op de arbeidsmarkt, in combinatie met de ISM index, zorgt ervoor dat beleggers en investeerders steeds meer beginnen te vrezen voor een recessie van de Amerikaanse economie.

Het helpt uiteraard ook niet dat de handelsoorlog tussen de USA en China niet wordt opgelost. Deze maand zouden handelsgesprekken worden opgestart maar economen verwachten niet dat er iets concreet uit de bus zal vallen. Er zijn ook berichten dat de Amerikanen de handelsrelatie met Europa onder loep aan het nemen zijn met mogelijke importheffingen.

Zoals eerder ook vermeld, is oktober historisch een volatiele maand. Het is vaak zo dat deze maand 25 procent meer turbulent is dan andere maanden en dat is bijna elk jaar al zo geweest. Marktkenners raden beleggers daarom aan om niet te panikeren en niet onnodig te handelen.

Bronnen: CNBC

Foto: Stas Knop – Pexels