De Europese Unie moet dringend werk maken om nog meer stimulus voor de economie goed te keuren. Met andere woorden, er valt geen tijd te verliezen. COVID-19 heeft heel wat schade veroorzaakt en zonder extra maatregelen zal Europa het bijzonder moeilijk gaan krijgen. Het ziet er naar uit dat er nog meer in petto is en dat zullen de beurzen graag horen.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om 750 miljard euro uit de openbare markten te onttrekken en dit geld te gebruiken in de vorm van subsidies en leningen ter ondersteuning van de 27 EU-landen. Dit idee wordt echter niet goedgekeurd door alle landen vermits het de eerste keer zou zijn dat de EU zoveel geld uit de financiële markten zou halen.

We cannot delay, we need an agreement already in the coming months.

Valdis Dombrovskis, vicepresident van de Europese Commissie, benadrukt dat dit een prioriteit moet zijn. De Europese economie moet zo snel mogelijk gestut worden om een zware crisis te vermijden. Volgens de Europese Centrale Bank gaat het bbp dit kwartaal met 15 procent dalen.

All member states recognize that we are facing an unprecedented crisis, all EU member states are in recession and we need a coordinated response.

Belastingen

Het geld dat zal worden opgehaald uit de markten, is voornamelijk bestemd voor Italië, Spanje, Frankrijk, Polen en Duitsland. Dombrovskis benadrukt ook dat alle landen een stukje van de taart zullen krijgen, echter hebben deze landen wellicht het meeste financiële steun nodig.

Ze zullen het geld recupereren door middel van belastingverhogingen. Een CO2-belasting en een digitale belasting staan alvast op de agenda. De eerste belasting zou importeurs van andere landen pijn doen en de digitale belasting is bestemd voor de grote internationale techgiganten. Men is echter verdeeld over dit idee wat het bijzonder moeilijk maakt om dit goedgekeurd te krijgen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>