Voor de beren was het deze beursweek smullen. Alle grote indices hebben flink waarde moeten inleveren en voor traders viel er ook wat te juichen. Voor het eerst sinds lange tijd is namelijk de beweeglijkheid in de markt weer volledig terug. De kalmte van de afgelopen maanden was volgens een bekende indicator niet lang houdbaar. En gezien die indicator mogen we rekenen op meer beweeglijkheid.

Er zijn meerdere indicatoren aanwezig om te meten of er sprake is van rust of onrust op de markten. De bekendste indicator is natuurlijk de VIX-index. Deze index wist de afgelopen dagen werkelijk te exploderen met tientallen procenten in waarde. Een veel minder bekende indicator is de Fed Financial Stress Index. Deze indicator gaf onlangs ook een waarschuwingssignaal af.

Deze indicator voorspelt aanhoudende volatiliteit

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat we de afgelopen jaren meerdere keren te maken hebben gehad met extreem lage niveaus. Voor het laatst was dat in het jaar 2014. Destijds kregen we te maken met de paniek rondom de oliesector.

Volgens kenners zou het goed kunnen zijn dat deze Fed Financial Stress Index de komende maanden flink in waarde zal gaan stijgen als reactie op de spanningen rondom Noord-Korea. De kans op een nieuwe paniekgolf is volgens deze indicator in ieder geval levensgroot.

Al 3 jaar op rij de beursindices verslaan!

Bij het Trading Rapport verslaan we de S&P 500 al 3 jaar op rij. Dit jaar staat het rendement op 17,30%. Een rendement dat is behaald door:

  • 1 aandeel per keer in te nemen
  • Alleen te handelen in aandelen (geen turbo’s, ingewikkelde opties etc)
  • Iedere trade te werken met een instapmoment, stoploss en koersdoel

Met deze simpele methode, snel aandelen kopen en weer verkopen, kan iedereen meedoen. Ontdek HIER het superrendement van Trading >>