- De grootste bedreiging waar niemand over praat
- Schuldplafond werd in maart reeds overschreden
- Aandelenmarkt gevoelig voor ratingverlaging
We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar de geschiedenis herhaalt zichzelf wel eens. We staan op 2 dagen van een mogelijke nieuwe ‘shutdown’ in de Verenigde Staten. Amerikaanse politici hebben nog tot 1 oktober om het nieuwe fiscale plan goed te keuren. En dat is mogelijk nog niet het ergste van hun zorgen. Als er een nieuwe ‘shutdown’ komt, moet dit niet direct problemen opleveren voor de aandelenmarkt. Het zou wel de 2e ‘shutdown’ zijn in 2 jaar, de laatste was in 2013. De Amerikaanse stierenmarkt raasde toen gewoon verder.
Schuldplafond van $18,1 biljoen overschreden
Maar er dreigt ook een probleem op te duiken met het schuldplafond. U weet misschien nog dat de Verenigde Staten een plafond heeft om schulden te maken. De Verenigde Staten bereikte zijn schuldplafond van $18,1 biljoen al in maart van dit jaar. Maar door allerhande spitsvondigheden zorgde dit nog niet direct voor een probleem. Toch laat de Treasury Department weten dat er voor eind oktober een definitieve oplossing moet komen. Waar hebben we dat nog gehoord? Ratingbureau Fitch schreef in een artikel in de LA Times dat dit gevolgen kan hebben:
“Fitch verwacht dat de Verenigde Staten een shutdown kan vermijden. De politieke gevolgen hiervan zullen bepalen hoe men de verhoging van het schuldplafond gaat aanpakken. Als het schuldplafond niet op tijd wordt verhoogd, zal dit direct gevolgen kunnen hebben voor de kredietrating van de VS.”
De ‘shutdown’ had 3 jaar geleden niet zo veel gevolgen voor de aandelenmarkt, maar het was de crisis rond het schuldplafond in 2011 dat de markten op hun knieën deed daveren nadat Standard & Poor’s de rating van de Verenigde Staten verlaagde van AAA naar AA+. Deze keer wordt het mogelijk Fitch die de perfecte score van de Verenigde Staten zal afnemen. In 2011 daalde de Dow Jones op enkele dagen tijd met 2.000 punten. Gezien het hobbelige parcours van de beurzen de laatste weken, is een nieuwe klap als in 2011 best te vermijden voor de aandelenmarkt.