Voorzitter van de Federal Reserve van Philadelphia Patrick Harker heeft de akelige waarheid benadrukt dat de hogere rentes momenteel nog niet veel impact hebben op de torenhoge inflatie. Het ideale scenario zou zijn dat we ondertussen een afkoeling zouden zien, maar dat is niet het geval. Harker verwacht nog meer agressieve ‘rate hikes’.

De hoge inflatie gooit heel wat roet in het eten. Centrale banken zijn aan het proberen om deze terug te dringen naar een acceptabel niveau door middel van renteverhogingen. Kortom willen ze geld lenen minder goedkoop maken, of zelfs gewoon duurder maken, zodat de economie vertraagt en dus ook de inflatie kan dalen. Ondertussen heeft de Federal Reserve de rentes al enkele keren stevig verhoogd, maar helaas is er nog geen verbetering in zicht.

Voorzitter van de Federal Reserve in Philedelphia Patrick Harker vreest dat er nog meer agressieve ‘rate hikes’ zullen volgen om de doelstelling van een inflatie van 2 tot 3 procent te bereiken. Hij verwacht dat de rentes de 4 procent zullen overstijgen dit jaar.

We are going to keep raising rates for a while. Given our frankly disappointing lack of progress on curtailing inflation, I expect we will be well above 4% by the end of the year.

Nog meer renteverhogingen

De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank de rentes een vierde keer gaat verhogen met 75 basispunten begin november. Ook in december verwacht men dergelijke renteverhoging. Harker verwacht dat de hoge rentes een lange tijd actief zullen blijven.

Sometime next year, we are going to stop hiking rates. At that point, I think we should hold at a restrictive rate for a while to let monetary policy do its work.

Ergens volgend jaar zal de Federal Reserve een pauze inlassen om de hoge rentes hun werk te laten doen en af te wachten of het rentebeleid niet met enige vertraging in werking treedt. Volgens de maatstaf van de Fed bedraagt de totale inflatie van de persoonlijke consumptie-uitgaven 6,2 procent, terwijl de kerninflatie, exclusief voedsel- en energieprijzen, 4,9 procent bedraagt, beide ruim boven de doelstelling van 2 procent van de centrale bank.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>