Amerikaanse technologieaandelen namen tijdens de verkoopgolf in september het voortouw en trokken de rest van de Amerikaanse aandelenmarkten mee de dieperik in. De onderliggende reden voor de ‘sell-off’ zou te maken hebben gehad met reële interestvoeten. Deze zouden de afgelopen maanden zijn gestegen waardoor de effectieve kosten voor beleggers en investeerders zijn gestegen en het effectieve rendement is gedaald. Een manager van Barclays waarschuwt dat een tweede verkoopgolf om de hoek loert.

De maand september was er eentje om snel te vergeten, vooral voor beleggers en investeerders in technologieaandelen. Dit segment leed zware verliezen en trok zelfs de grote Amerikaanse beursindexen mee naar beneden. De Nasdaq Composite ging in de maand september 5 procent naar benden, ook de S&P 500 daalde met bijna 4 procent.

Door de hoge volatiliteit bij Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft en Netflix werden beleggers nerveus en besloten daarom over de gehele lijn aandelen te verkopen om hun kapitaal veilig te stellen. Reële intrestvoeten zouden de oorzaak zijn geweest voor deze verkoopgolf.

Reële rentetarieven

Deze reële rentetarieven zijn een maatstaf voor rentetarieven die het effect van inflatie wegnemen om de werkelijke kosten van fondsen voor de lener en het werkelijke rendement voor investeerders weer te geven. Will Hobbs, CIO bij Barclays, is van mening dat de reële intrestvoeten ervoor hebben gezorgd dat techaandelen minder aantrekkelijk werden.

One of the theories around the current context for markets is that a lot of it is quite dependent on ever-lower real interest rates, because if you think about the valuation of some of these tech titans, think about the shape of their cash flows, they’re sort of like long-duration bonds.

Hij argumenteerde dat de lage reële rentevoeten van de afgelopen jaren, in combinatie met de toenemende omzet en cashflow, aandelen van techgiganten ontzettend aantrekkelijk maakten. Hobbs waarschuwt beleggers dat het moeilijk is om deze recessie te vergelijken met voorgaande recessies omdat er in de loop der jaren nog niet zoveel zware recessies zijn geweest. Het is voor beleggers en investeerders dus moeilijk om te anticiperen.

De kans bestaat dat er opnieuw dergelijke ‘sell-off’ zal plaatsvinden als bv. de politiek in de Verenigde Staten verandert of als er opnieuw een verandering komt in het monetaire beleid van centrale banken. Vooral gezien de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten.

Bronnen: CNBC

Foto: Pickpic

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)