Het probleem binnen de oliemarkt is bij de meeste mensen op dit moment wel bekend. Op de oliemarkt is er sprake van een groot overaanbod en als reactie daarop heeft de organisatie van olielanden (OPEC) besloten om de productie terug te dringen. Toch heeft deze maatregel nog maar weinig effect gehad.
Steeds meer analisten beginnen zich zorgen te maken over de situatie binnen de oliemarkt. De OPEC lijkt al haar middelen al gebruikt te hebben, want een verdere productieverlaging lijkt niet voor de hand liggend te zijn. Op dit moment zijn er immers al landen die de maximale productiegrens overschrijden. En bij een verdere productiebeperking zullen hoogstwaarschijnlijk nog meer landen dat gaan doen.
Deze landen hebben dringend een hogere olieprijs nodig
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien welke olieprijs de verschillende OPEC-landen nodig hebben om in ieder geval break-even te spelen met hun overheidsbegroting. En volgens deze illustratie is de laagste prijs in dit geval $ 49,1 (Koeweit). Niet geheel verrassend heeft de Venezolaanse overheid een torenhoge olieprijs nodig. Het land kampt al enkele jaren met een sterk overheidstekort.
Deze grafiek maakt in ieder geval duidelijk dat de huidige lage olieprijs voor veel OPEC-landen een serieus probleem is. Vroeg of laat zullen ze dus de koppen bijeen moeten steken om verdere problemen te voorkomen. Want die problemen lijken voor veel OPEC-landen steeds groter te worden.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>