Tijdens de afgelopen maand wist de S&P 500 index voor het eerst in 15 maanden tijd in het rood te sluiten. Door de getoonde zwakte van de stier geloven steeds meer beleggers in een verdere beursdaling. Deze beleggers moeten wel rekening houden met het feit dat de maanden maart en april historisch gezien erg goede beursmaanden zijn.

Gemiddeld gezien wist Wall Street tijdens de afgelopen 10 jaar in de maand maart met 2,4% in waarde te stijgen. Over de afgelopen 20 jaar gemeten bedraagt de maartstijging 2,1%. Wat dat betreft mogen we wel zeggen dat dit een van de lievelingsmaanden is van de stier. Over de afgelopen 10 en 20 jaar gemeten wisten de markten zelfs alleen in de maand april een betere prestatie neer te zetten. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, is dit in beeld gebracht.

Cursus Beleggen: 5 Gratis Gidsen om te starten

De beer is in het nadeel tijdens deze beursperiode

Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, laat weten dat Wall Street normaliter een erg goede prestatie neerzet op het moment dat we in de maand maart hoger sluiten. Zo is op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, te zien dat de S&P 500 index (over de afgelopen 20 jaar gemeten) in maand maart gemiddeld 4,1% hoger sluit op het moment dat we te maken hebben met een ‘groene’ maand.

Daarnaast is de maand april de sterkste beursmaand over de afgelopen 10 en 20 jaar gemeten. Wat dat betreft lijkt dit niet bepaald de ideale beursperiode te zijn voor doemdenkers.