2022 zal de geschiedenis ingaan als een zeer slecht economisch jaar. Economieën wereldwijd kampen met een torenhoge inflatie en andere economische problemen. Volgens economen zal dit in de komende jaren niet meteen verbeteren. Volgens Daniel Lacalle, auteur en hoofdeconoom bij Tressis Gestion, gaat de wereldeconomie waarschijnlijk een decennium van trage groei tegemoet.

Economieën over de hele wereld worstelen met een groot aantal schokken. Van de inval van Rusland in Oekraïne tot de aanhoudende Covid-problemen in China. Deze zaken hebben de inflatie de hoogte ingejaagd en de bedrijfsactiviteiten enorm verzwakt.

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt nu dat de groei van het mondiale bruto binnenlands product zal vertragen van 6% in 2021 tot 3,2% in 2022 en 2,7% in 2023. Het fonds noemt dit het zwakste groeiprofiel sinds 2001 met uitzondering van de wereldwijde financiële crisis en de acute fase van de Covid-19 pandemie.

Ondertussen zal de mondiale inflatie naar verwachting stijgen van 4,7% in 2021 tot 8,8% dit jaar, alvorens te dalen tot 6,5% in 2023 en tot 4,1% in 2024.

Lacalle stelt:

Ontwikkelde economieën mogen al blij zijn als ze een groei van 1% per jaar behalen.

China kan een lichtpunt zijn

Op dinsdag kondigde China aan dat het de quarantaine-eisen voor inkomende reizigers op 8 januari zal beëindigen. Dit bood bellegers hoop omdat deze stap het einde betekent van het strikte “zero-covid” beleid dat het land bijna 3 jaar heeft gevoerd.

In een gesprek met CNBC op dinsdag zei Lacalle dat het potentieel voor een volledige heropening van de Chinese economie de grootste positieve katalysator is die de markten voor 2023 kunnen verwachten.

Ondanks dat China een lichtpuntje is, zal het nog niet helemaal herstellen. Lacalle stelde dat deze impuls de economie nog lang niet in de buurt zal brengen van het niveau tijdens de jaren voor de pandemie.

Maar ondanks de sombere vooruitzichten benadrukte hij dat er geen crisis in het verschiet ligt.

Bron: CNBC
Foto: iStock