Optimistische berichten over de wereldeconomie, de leiders van de G-20 zijn namelijk overtuigd dat de wereldeconomie tijdens de tweede helft van het jaar gaat heropleven dankzij enkele factoren. Voornamelijk de situatie omtrent de handelsoorlog en de ‘mindset’ van de centrale banken gaan een invloed hebben.

De globale financiële leiders, die nog eens bij elkaar zijn gekomen tijdens de voorjaarsbijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, zijn het erover eens dat de wereldeconomie dit jaar zijn momentum heeft verloren. Maar ze verwachten dat de groei zal aantrekken in de tweede helft van 2019 omdat centrale banken hun rentetarieven gaan versoepelen.

Wereldeconomie

Toch blijft het opletten geblazen want als de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China niet opgelost geraakt, en verergerd, dan zijn de inspanningen van de centrale banken tevergeefs. De Japanse minister van Financiën Taro Aso durft niet met 100 procent zekerheid te zeggen dat de heropleving van de wereldeconomie van een leien dakje zal lopen.

We must be mindful of an escalation of trade tensions.

De G-20 is het er unaniem over eens dat de wereldeconomie de afgelopen maanden aan het sputteren is als gevolg van verhoogde handelsspanningen, turbulente financiële markten en stijgende rentetarieven. Het IMF heeft de groeiprognose trouwens verlaagd van 3,6 naar 3,3 procent.

 

Maar de financiële markten presteren, ondanks de verlaagde groeiprognose, behoorlijk goed. Beleggers hopen dat de USA en China overeen gaan komen en dat de handelsoorlog wordt opgelost. De huidige rally op de beurzen wordt voor een groot deel gesteund door deze ‘hoop’, dus als de spanningen tussen beide landen niet van de baan geraken, kan de rally in elkaar stuiken.

Zo een vaart zal het waarschijnlijk niet lopen, aldus de G-20 leiders. Als we hen mogen geloven, gaat het plaatje er voor de wereldeconomie vanaf juli beter beginnen uitzien. De macro-economische cijfers over China en de Verenigde Staten vertonen alvast positieve signalen.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pixabay