De autobranche is op dit moment een van de sectoren die hard geraakt wordt door de coronacrisis. Steeds meer consumenten stellen grote uitgaven uit en daar ondervindt de automarkt uiteraard hinder van. De wereldwijde autoverkopen dalen op dit moment zelfs harder dan tijdens de financiële crisis het geval was. En dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst.

Een groot deel van de wereldeconomie ligt op dit moment compleet stil. Aan het begin van dit jaar had de automarkt aanvankelijk met name last van de beperkte toevoer van onderdelen vanuit China, maar vandaag de dag zijn er compleet andere problemen aanwezig. Zo liggen de meeste autofabrieken op dit moment stil. Daarnaast stellen steeds meer consumenten grote uitgaven uit. De interesse in voornamelijk nieuwe auto’s is daarom hard gedaald.

Autofabrikanten rekenen op een ‘tijdelijke’ daling

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van JPMorgan, is te zien dat de wereldwijde autoverkopen in een vrije val zitten. Tijdens de maand februari was er sprake van een daling met 19,7%. Tijdens de afgelopen maand bedroeg die daling 11,2%. Als we de daling van beide maanden cumulatief pakken, komen we tot een grotere daling dan tijdens de hele looptijd van de financiële crisis.

Veel autofabrikanten gaan er vanuit dat de autoverkopendaling van tijdelijke aard zal zijn. Zodra de ‘lockdown’ opgeheven wordt, zal de interesse in auto’s terugkeren. Toch lijkt het er sterk op dat het behoorlijk lastig zal zijn om terug te keren tot het niveau van vóór de coronacrisis.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)