Het wereldwijde economische plaatje ziet er momenteel redelijk goed uit. Zo publiceerden de twee grootste economieën ter wereld, de Verenigde Staten en China, onlangs beter dan verwachte groeicijfers. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn op economische terrein.

Handelsoorlogen zijn namelijk aan de orde van de dag en de effecten van deze zijn voelbaar. De bekendste handelsoorlog is natuurlijk die tussen de Verenigde Staten en China. Ook heeft de Verenigde Staten het met Europa aan de stok. Het gevolg van deze conflicten is de toename van importtarieven en zo minder handel tussen landen.

En economische data van Bloomberg laat zien dat de wereldwijde handel krimpt op het hoogste tempo in tien jaar. De effecten van de handelsoorlogen zijn dus voelbaar.

Wereldwijde handel krimpt met 1,9 procent

De bovenstaande grafiek werd op twitter gedeeld door journalist Holger Zschaepitz. Te zien is dat de wereldwijde handel krimpt. En wel op het hoogste tempo sinds 2009, toen de wereld in een diepe recessie zat. Nu is er geen sprake van een recessie, maar de handel krimpt wel.

Volgens de berekening van Bloomberg is de wereldwijde handel met 1,9 procent gekrompen in februari ten opzichte van drie maanden eerder. Dat is te zien aan de witte lijn op de grafiek.

Bron: Twitter

Foto: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)