Door de verkiezingsoverwinning van Trump leek er een compleet nieuw tijdperk aan te breken. Het tijdperk dat volgens sommige economen achter ons ligt kenmerkt zich door de globalisatie en de toename van de wereldwijde handel. Door het beleid van Donald Trump kan daar nu een verandering in gaan komen. Hij pleit immers voor protectionisme.

Trump wil door middel van zijn plannen de eigen economie stimuleren en beschermen. En dat is toch totaal iets anders dan de ‘vrij handel’ die centraal staat in de Westerse wereld. Ondanks het feit dat Trump meer gericht is op de binnenlandse economie, blijft de wereldhandel in de lift zitten.

Wereldwijde handel neemt verder toe

wereldwijde handel

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de wereldwijde handel nog steeds aan het toenemen is. Sterker nog; volgens de cijfers van het CPB is de wereldhandel tussen juni 2016 en januari 2017 met 4,3% toegenomen. En dat wist te resulteren in de grootste halfjaarstijging sinds het jaar 2010.

De rest van de wereld lijkt zich dus voorlopig weinig van Trump aan te trekken. Daarnaast weten de politieke partijen die het protectionisme steunen in Europa geen potten te breken. Voorlopig is er dus geen reden om ons zorgen te maken over het wel of niet einde van het tijdperk van wereldhandel.