De wereldeconomie loopt op rolletjes, dat is wat de meeste mensen wel weten. Toch is tijdens de afgelopen maanden de twijfels over de toekomst van de wereldeconomie toegenomen. Dit heeft te maken met de prominente plek die Trump probeert in te nemen op het wereldtoneel. Moeten we vrezen voor een nieuwe recessie?

De Amerikaanse economie wordt vaak bestempeld als de ‘voorloper’ op de andere economieën. Uiteraard kan hierover gediscussieerd worden, maar het is moeilijk te ontkennen dat de Amerikaanse economie het startsein gaf voor de rampzalige financiële crisis die achter onze rug ligt. Daarnaast wist de Amerikaanse economie, met behulp van de Fed, ook als een van de eerste weer op het juiste groeipad terecht te komen.

Wanneer moeten we vrezen voor een nieuwe recessie?

Volgens Sven Henrich, van NorthmanTrader, is het raadzaam om naar de werkloosheidsuitkeringen te kijken om een beeld te vormen over de toekomst van de Amerikaanse economie en daarmee de wereldeconomie. Zo is op de bovenstaande grafiek (FRED) te zien dat de werkloosheidsuitkeringen in het verleden altijd vroegtijdig een waarschuwingssignaal afgaven indien we moesten vrezen voor een nieuwe recessie.

Ook is op deze grafiek te zien dat de werkloosheidsuitkeringen nog steeds aan het dalen zijn. Dit is uiteraard een uiterst positief teken, maar in het verleden wist deze trend ook vaak plotseling om te slaan. Het is daarom de moeite waard om de Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen goed in de gaten te houden.