We leven op dit moment in bijzondere tijden. Het coronavirus heeft er voor weten te zorgen dat een groot deel van de wereldeconomie stil ligt. Zelfs tijdens de financiële crisis was de situatie niet zo zorgwekkend. Het gevolg is wel dat de centrale banken er alles aan proberen te doen om de economische schade te beperken. Gaat dat lukken met rentes die al rond de 0-grens liggen?

Tijdens de voorbijgaande jaren hanteerden de meeste centrale banken een ruimhartig monetair beleid. Eigenlijk was het de bedoeling dat de Europese centrale bank vanaf dit jaar haar balanspositie flink zou gaan ‘opschonen’. Zo ver is het echter niet gekomen, want de coronacrisis wist roet in het eten te gooien.

Centrale banken gaan ‘all-in’ om een diepe crisis te voorkomen

De economen van JPMorgan hebben in kaart gebracht hoe het monetaire beleid er tijdens de afgelopen jaren op het gebied van rentemutaties eruit zag. Op de bovenstaande staafgrafiek is te zien dat in het jaar 2018, voor het eerst sinds het jaar 2011, er weer meer renteverhogingen waren dan renteverlagingen. Ook de Amerikaanse centrale bank voerde in dat jaar meerdere renteverhogingen door.

Op dit moment ziet het plaatje er echter compleet anders uit. Niet alleen in ontwikkelde landen (Westerse wereld) is er sprake van renteverlagingen, ook de groeilanden weten deze dans niet te ontspringen. Het probleem is echter dat al veel centrale banken de 0-lijn bereikt hebben. En vanaf dat punt hebben renteverlagingen weinig zin. En dat is ook precies de reden waarom er nu grootschalig gegrepen wordt naar het ‘geldinstrument’. De geldkranen staan weer volledig open en het is nog maar de vraag of het opkoopbeleid uiteindelijk voldoende zal zijn om een diepe crisis te voorkomen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>