Toen de financiële crisis in alle hevigheid was losgebarsten, waren de wereldleiders het unaniem met elkaar eens: een dergelijke crisis mocht nooit meer voorkomen. Als gevolg daarvan werden er onder andere strengere regels vastgelegd wat betreft het aangaan van schulden. Hebben deze regels werkelijk geholpen?
De enorme schuldenberg was een van de belangrijke oorzaken van de financiële crisis. In het bijzonder de schuldenzeepbel die ontstaan was binnen de huizenmarkt. De zogenoemde ‘subprime hypotheken’ hadden geleid tot één grote zeepbel. Vandaag de dag is het voor mensen minder gemakkelijk om een hypotheek te bemachtigen. Wat dat betreft is er dus iets verbeterd, maar dat is slechts één kant van het complete verhaal.
Huishoudens hebben iets geleerd van de crisis
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de schulden van de Amerikaanse huishoudens zijn gedaald in vergelijking met het jaar 2009. De trend zit weliswaar de laatste jaren weer wat in de lift, maar dat is niets vergeleken met de trend die zichtbaar was in de periode 2000-2009.
Toch is er op dit moment wel degelijk een schuldenprobleem ontstaan. Dit probleem is niet zichtbaar bij de huishoudens, maar wel bij de Amerikaanse bedrijven. Zo is aan de onderkant van de grafiek te zien dat de bedrijfsschulden in negen jaar tijd met ongeveer de helft zijn toegenomen. Een schrikbarende trend die mede het gevolg is van de lage rentestanden.
Hebben de bedrijven de nieuwe schuldenzeepbel gecreëerd?
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)