Dit jaar zal er een nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB) worden gekozen. Mario Draghi, de huidige president zal dit jaar oktober het stokje overgeven. Maar aan wie is de grote vraag. Volgens een hoge Europese ambtenaar hebben enkele Franse kandidaten een goede kans.

Alleen de ambtenaar – die overigens anoniem wilde blijven – stelde dat veel zal afhangen van de aanstaande Europese verkiezingen. Deze verkiezingen zullen enkele belangrijke rollen in Europa verdelen en dit zal invloed kunnen hebben op de nationaliteit van de volgende president van de ECB.

De Europese ambtenaar stelde:

In principe maakt Frankrijk een goede kans om het presidentschap van de ECB binnen te halen.

Twee Franse kandidaten

De nationaliteit van de volgende ECB president is zo belangrijk, omdat het waarschijnlijk grote invloed zal hebben op het toekomstige beleid van de ECB.

Van Zuidelijke presidenten, zoals Draghi wordt verwacht dat zij een lakser monetair beleid voeren en daarmee de markten stimuleren. Van Noordelijke presidenten, bijvoorbeeld uit Duitsland wordt verwacht dat zij een strikter monetair beleid voeren.

Er zijn twee Franse kandidaten die een goede kans maken op het volgende presidentschap volgens Bloomberg. Dat zijn namelijk Benoit Coeure en Francois Villeroy de Galhau.

Coeure is Frans econoom en is momenteel lid van de raad van bestuur bij de ECB. De Galhau is momenteel de baas van de nationale centrale bank van Frankrijk.

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken

Andere anonieme Europese ambtenaren stelden echter dat de beslissing voor de volgend president totaal buiten het bereik van de ECB ligt. Zo stelde deze ambtenaar:

Europese leiders zullen het moeten bepalen.

Een derde ambtenaar stelde dat het te vroeg is om enig idee te hebben wie de opvolger van Draghi zal worden. Maar hij geloofde dat de Franse regering enkele kandidaten naar voren schuift.

Bron: CNBC

Foto: iStock