Chinese bedrijven zijn volop geld aan het pompen in reclame naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Volgens cijfers van media groep Zenith zal er 835 miljoen dollar extra worden besteed tijdens deze periode. Het frappante is dat het Chinese elftal niet eens gekwalificeerd is voor het voetbaltornooi, ze eindigden zelfs voorlaatste in hun groep.

Gekwalificeerd of niet, Chinese bedrijven gaan ongeacht meer geld spenderen aan reclame. Volgens de cijfers van de media groep Zenith gaat China zelfs de grootste ‘boost’ in ad dollars zien wereldwijd. Meer dan de Verenigde Staten van Amerika en zelfs meer dan Rusland, organisator van het WK.

Bedrijven uit de Verenigde Staten zouden ‘slechts’ 400 miljoen dollar extra gaan uitgeven en Rusland amper 64 miljoen dollar. Om dat in de juiste context te plaatsen, bekijken we even het totaalplaatje voor 2017. Toen gaven de Amerikanen 197 miljard dollar uit aan reclame en advertenties in het algemeen terwijl de Chinezen vorig jaar 80 miljard dollar spendeerden.

Er zijn enkele gevestigde merkrelaties met het wereldkampioenschap voetbal in China en dit jaar hebben adverteerders agressief geboden en onderhandeld om hun relatie met voetbal, en dus het wereldkampioenschap, te verankeren. Chinese bedrijven willen koste wat kost in het oog springen tijdens het tornooi omwille van de grote belangstelling.

Industrie

Over het algemeen zal de globale media industrie op volle toeren draaien tijdens deze periode, goed voor een totaalbedrag van 2,4 miljard dollar. Het WK is dan ook een goed evenement waar bedrijven en merken immens veel mensen kunnen bereiken, naar schatting 3,5 miljard personen.

Het wereldkampioenschap biedt elke vier jaar een betrouwbare impuls aan de wereldwijde advertentiemarkt en zal dit jaar verantwoordelijk zijn voor 10 procent van de totale toename van de advertentiebudgetten, aldus Jonathan Barnard, hoofd prognoses bij Zenith.

Bronnen: CNBC

Foto: Maxpixel