De aandelenmarkten hebben de weg naar boven weten terug te vinden. Tijdens de afgelopen handelsweken wisten de meeste wereldwijde indices goede zaken te doen. Nu de Amerikaanse shutdown ten einde is gekomen, keert mogelijk de rust op de financiƫle markten terug. Of is dit allemaal te rooskleurig gedacht?

Afgelopen vrijdag wist president Trump een akkoord met de Democraten te bereiken over een tijdelijke heropening van de Amerikaanse overheid. Deze deal was ook hard nodig, want de economische gevolgen van de shutdown begonnen steeds zichtbaarder te worden. Mochten de Republikeinen en de Democraten binnen drie weken geen akkoord bereiken over de begroting, dan gaat de overheid mogelijk opnieuw op slot.

Mogelijk is er een nieuwe daling op komst

Wellicht vanwege de kanttekening op een mogelijke nieuwe sluiting van de Amerikaanse overheid in februari, reageerde Wall Street afgelopen vrijdag nauwelijks op het shutdown-nieuws. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat enige voorzichtigheid nog steeds geboden is. Zo wist de Dow Jones Transports Index vorig jaar als een van de eerste indices van richting te veranderen en dat gebeurt mogelijk nu opnieuw. Twee reusachtige weerstandslijnen zijn genaderd en de vraag is of de stier sterk genoeg is om hier doorheen te breken.

Is dit het moment om weer nerveus te raken?