Op dit moment zijn er maar weinig beleggers te vinden die geïnteresseerd zijn in een belegging in een waarde-aandeel. De waarde-aandelen zijn in het ‘vergeethoekje’ geraakt als gevolg van tegenvallende koersresultaten. De voorkeur gaat nog vaak uit naar de zogenoemde groeiaandelen zoals Netflix en Amazon. De vraag is of deze voorkeur wel terecht is.

Sinds de bodem van 2009 hebben de groeiaandelen bijna elk jaar een betere prestatie afgeleverd dan de waarde-aandelen. Toch moeten we niet vergeten dat deze waarde-aandelen relatief gezien vaak erg goede zaken weten te doen in tijden van recessie (ten opzichte van groeiaandelen). En aangezien de meeste analisten van mening zijn dat we ons in de late fase van de economische cyclus bevinden, zou juist nu de voorkeur uit moeten gaan naar deze aandelen.

Europese waarde-aandelen zijn spotgoedkoop

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat Europese waarde-aandelen ten opzichte van Europese groeiaandelen zelden zo goedkoop waren. De ratio is gedaald naar een historisch dieptepunt van 0,60. Tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis bedroeg deze ratio nog 0,90.

Mocht u vrezen voor de komende beursjaren, dan is dit wellicht het geschikte moment om de groeiaandelen in te ruilen voor waarde-aandelen.